Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Willem VI verleent stadsrecht aan Schagen

In het jaar 1415 verleende de Hollandse graaf Willem VI stadsrechten aan het kleine dorp Schagen. De belangrijkste reden daarvoor was geldgebrek van de graaf! Willem voerde veel oorlogen en had daardoor schulden. Naast Schagen kregen ook Barsingerhorn, Winkel, Niedorp, Langedijk en Texel stadsrechten. Samen betaalden deze nieuwe steden een enorm bedrag aan Willem VI: 7713 Franse kronen.

Een tweede belangrijke reden voor het verlenen van de stadsrechten, was dat de dorpen last hadden van corrupte gerechtsdienaars. Deze gerechtsdienaren probeerden zo veel mogelijk geld aan hun functie te verdienen. De verlening van het stadsrecht zorgde ervoor dat het stadsbestuur voortaan zijn eigen burgers kon veroordelen, waardoor ze niet meer de dupe zouden zijn van corrupte rechters.

In de stadsrechten staan ook allerlei bepalingen over hoe Schagen bestuurd moest worden. Zo mochten de vijftig 'rijcste knapen' van Schagen zeven schepenen en twee raden kiezen. Ook de manier waarop je officieel burger (poorter) van Schagen kon worden en de rechten die je als burger had, zijn vastgelegd.

Benieuwd naar de middeleeuwse tekst? Klik dan hier. Of gebruik de ‘transcriptietool’ om het handschrift per regel te ontcijferen. Begrijp jij het middeleeuwse Nederlands?

Herkomst

Datering

12-05-1415

Collectie

RAA, Archief van de gemeente Schagen, 1415-1813

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

27

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/file/9b8ee72b88bf377eba1967ede7ac1fb0

Gerelateerde thema's

Middeleeuwen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen