Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Grootste terp in Noord-Holland

In 1964 maakten bouwvakkers in Den Helder het gebied voor de wijk Schooten bouwklaar. Midden in de toekomstige wijk lag een heuvel in het land, die het Torp werd genoemd. Het torp, of terp, was een grote heuvel waarop in de middeleeuwen enkele boerderijen hadden gestaan. In 1470 stonden er op deze heuvel een kerk en een paar huizen. Een paar honderd jaar later, in 1609, is het dorp van de kaart verdwenen. 

Archeologen hebben tijdens de bouwwerkzaamheden opgravingen gedaan en vonden de restanten van de verdwenen huizen. Ook vonden zij aardescherven uit de vijfde tot achtste eeuw, en fundamenten van boerderijen uit die periode. De boeren hier deden zowel aan veeteelt als aan akkerbouw. Dat weten we dankzij de voorwerpen die zijn gevonden: een wolkam en een maalsteen voor het graan. Op de eerste twee foto’s is de wolkam te zien, die gemaakt is van bot. Met het gekartelde uiteinde werd de wol gekamd. Op de laatste afbeelding staat een maalsteen die vaak is gebruikt.

Hoe weten we door die onderwerpen dat de boeren zowel landbouwers als veehouders waren?

Herkomst

Datering

01-01-1050 - 31-12-1250

Collectie

Collectie huis van Hilde provinciaal depot voor archeologie Noord-Holland

Organisatie

Huis van Hilde

Nummer

6074-01

Link

https://collectie.huisvanhilde.nl/?query=Records/relatedid=[Object40713]&label=Zoekopdracht&showtype=record#fb1fa7aa-c988-4f20-b8ce-8010242adfd6

Gerelateerde thema's

Middeleeuwen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen