Het kasteel van Egmond
In 1129 gaf de abt van de abdij van Egmond een deel van zijn land aan een rijke boer die Barwout (of Berwout) heette. Tenminste, die boer moest het land in de gaten houden en ervoor zorgen dat het bewerkt werd. Het dorp Egmond viel onder dit stuk land. Deze boer kreeg de functie van rentmeester (oftewel bestuurder) van het gebied. Hij bouwde voor zijn nieuwe functie een burcht, zodat hij de door hem veroordeelde misdadigers kon opsluiten en zijn gebied kon verdedigen.
De macht van Barwout en zijn opvolgers, heren van Egmond, nam de eeuwen daarna gestaag toe. In 1481 werd heer Jan III van Egmond zelfs tot graaf van Egmond benoemd door Maximiliaan van Habsburg voor zijn trouwe militaire dienst. Jan werd vervolgens dertig jaar stadhouder van Holland en Zeeland onder Maximiliaan: hij was een belangrijk man in de nationale politiek. Jans kleinzoon was de beroemde Lamoraal van Egmond, die als stadhouder van Vlaanderen en Artesië in 1568 op bevel van Filips II werd onthoofd.
Het kasteel van Egmond werd in 1573 op bevel van de militaire commandant Sonoy in brand gestoken, in zijn strijd tegen de Spanjaarden. De eerste tekening uit 1675 laat het kasteel zien in volle glorie. Op de tweede tekening uit 1700 is de ruïne van het kasteel te zien. Verder zie je nog een hedendaagse foto van de fundamenten van het kasteel.