Regionaal Archief Alkmaar

 

Het GeschiedenisLokaal is ontworpen voor gebruik in de klas. De thema’s en onderwerpen sluiten aan bij de tijdvakken of vormen een belangrijk regionaal of actueel thema. De bronnen zijn per thema gerangschikt, voorzien van een korte context en zijn gemakkelijk te downloaden. Leerlingen kunnen zelfstandig aan de slag gaan met het GeschiedenisLokaal voor speekbeurten, presentaties en werkstukken. Via de trefwoorden zijn bronnen te selecteren uit de eigen woonplaats of rond een bepaald onderwerp. 

Onderaan deze pagina staan enkele tips om de bronnen een plaats te geven binnen de les. 

 

Contact
Heeft u vragen, opmerkingen of suggesties dan horen wij dat graag. Ook ideeën voor nieuwe thema's of eventuele samenwerkingen horen we graag. U kunt contact opnemen via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

 

Het Alkmaars Eindexamen
Een mooi voorbeeld van gebruik van bronnen op het GeschiedenisLokaal is het ‘Alkmaars Eindexamen 2023’ ontworpen door Stefanie Schipper-Fijma, docent Geschiedenis aan het Murmellius Gymnasium, in samenwerking met het RAA. Het Alkmaars Eindexamen is een kant-en-klaar oefenexamen voor 6 VWO, waarbij historische bronnen over de stad Alkmaar de basis vormen. Het materiaal, bestaande uit een opgavenboekje, bronnenboekje en correctiemodel, leent zich goed voor de examentraining en is vrij te gebruiken: 

 

Tips voor het werken met specifieke thema’s