Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Het Heilig Bloedwonder

Op 1 mei jaar 1429 leidde de nieuwe Alkmaarse priester Folkert zijn eerste mis. Hij had alleen één ding niet opgebiecht aan zijn medepriesters: dat hij vroeger soldaat was geweest. En dat was natuurlijk wel iets wat hij had moeten vertellen, want als je soldaat was, was de kans groot dat je zonden had begaan. Het verzwijgen van zijn vroegere werk kwam Folkert tijdens zijn eerste kerkdienst duur te staan. Hij was zo zenuwachtig over zijn 'leugen' dat hij wat druppels wijn op zijn priestermantel morste. Een aantal dagen later, toen hij deze druppels van zijn mantel probeerde te krijgen, bleken ze veranderd te zijn in bloed! Het bloed dat hij had laten vloeien als soldaat, tijdens een gevecht in Hoorn een paar jaar eerder. 

Folkert wilde het stuk bebloede mantel verbranden, maar dat lukte niet. Het stuk stof met de bloeddruppels raakte verloren. Totdat een paar jaar later enkele schippers bij Vlissingen in zwaar weer verkeerden. Een engel verscheen in de storm aan de zeelieden en beloofde hen dat ze het zouden overleven. Maar alleen als zij het stuk stof met de bloedvlekken terugvonden! En zo geschiedde het. Dit twintigste-eeuwse zilveren beeld van de engel bevat het oorspronkelijke reliek van Folkert. Een reliek is een religieus voorwerp, waarvan mensen geloven dat het wonderen kan verrichten.

De tweede afbeelding is een document waarin het stadsbestuur van Alkmaar het Heilig Bloedwonder bekendmaakt aan de bevolking. De derde afbeelding is een akte (een officieel document) waarin uitleg wordt gegeven over de legende van het Heilig Bloedwonder.

Het wonder vond plaats op de plek waar nu de Grote Kerk van Alkmaar staat. Maar de relieken van het Heilige Bloed worden bewaard in de katholieke St. Laurentiuskerk aan het Verdronkenoord te Alkmaar. Kun je bedenken waarom?

Herkomst

Maker

Elsinga, J

Datering

14-11-1990

Collectie

Fotocollectie Monumentenzorg gemeente Alkmaar

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

RAA011007696

Link

https://hdl.handle.net/21.12106/04653c3d-2c59-4535-8dcd-25ea1c9bae8d

Gerelateerde thema's

Middeleeuwen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen