Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Het landrecht van Kennemerland

Graaf Floris V verleende in 1275 het landrecht van Kennemerland. Net als een stad kon een gebied bepaalde rechten krijgen. Iedere regio had ook zijn eigen wetten en regels. Die dingen samen vormden het landrecht.

Hoewel Floris V het landrecht in 1275 verleende aan Kennemerland, bestonden de regels al veel langer. Ze werden mondeling doorgegeven en werden nu voor het eerst opgeschreven. Dat gebeurde nadat de Kennemers in de jaren 1272-1274 in opstand waren gekomen tegen de graaf. Die opstand werd in 1274 bij Haarlem gestopt door de graaf, maar Floris V moest wel toegeven aan een deel van de eisen die de opstandelingen hadden gesteld. Daarom verleende hij de Kennemers het landrecht, waardoor de regels die al heel lang golden in Kennemerland officieel werden vastgesteld. De graaf moest zich daar dus ook aan houden. 

Dit was aan de ene kant een overwinning voor de Kennemers. Hun rechten en wetten werden opgeschreven en bevestigd door de graaf. Aan de andere kant konden zij hun regels niet meer zelf aanpassen zonder overleg met de graaf. Daardoor nam de macht van de graaf en zijn lokale vertegenwoordigers toe. Met dit landrecht voerde de graaf ook rechtbanken in onder leiding van een schepen. Deze rechtbanken of schepenbanken behandelden de zaken in een bepaald gebied. Zo kon de graaf de rechtspraak in Kennemerland voortaan ook in de gaten houden. De vier bladzijden zijn afkomstig uit een kopie van het landrecht van Kennemerland uit 1292.

Benieuwd welke regels er golden in Kennemerland? Gebruik dan de ‘transcriptietool’ om de middeleeuwse letters te ontcijferen.

Herkomst

Datering

01-01-1292 - 31-12-1292

Collectie

Gemeente Alkmaar 1254-1815

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

22

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/file/1debfc2c60603b29adc2d537f2201ee8

Gerelateerde thema's

Middeleeuwen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen