Regionaal Archief Alkmaar

Welkom bij GeschiedenisLokaal Regionaal Archief Alkmaar

Op deze website vind je bronnen over de geschiedenis van het noordwestelijk deel van Noord-Holland, van de gemeenten Alkmaar, Bergen, Castricum, Den Helder, Dijk en Waard, Hollands Kroon, Schagen en Texel.  

Geschiedenislokaal.nl is een educatief platform waar plaatselijke culturele (erfgoed)instellingen zoals archieven, musea en bibliotheken historische bronnen op een aantrekkelijke manier kunnen aanbieden voor gebruik in het onderwijs


Mist er iets?

Zoekt u nog een bron over de geschiedenis van Alkmaar en omgeving? Wij horen het graag! Wij denken graag mee wanneer docenten, leerlingen of studenten behoefte hebben aan (nieuwe) bronnen of thema’s. Stuur een mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. voor vragen en/of sugeesties.  


Thema's

De bronnen zijn onderverdeeld in thema’s. Op dit moment zijn er vijf thema's te vinden op het GeschiedenisLokaal Alkmaar:

 

Hoe werkt de site?

Door op een van de thematitels te klikken kom je op de themapagina. Daar vind je een thematekst met meer uitleg en een aantal bronnen die bij het thema horen. Wil je alle bronnen bij een thema zien, klik dan op ‘Toon alle bronnen binnen het thema …’.  

De bronnen staan in willekeurige volgorde. Om alle bronnen van de hele website bij elkaar te zien, klik je op de homepage op ‘Toon alle bronnen’.

Als je op een bron klikt, kun je hem in het groot bekijken. Met de knoppen linksboven kun je in- en uitzoomen of de bron op een volledig scherm zien. Soms staat er bij een handgeschreven bron een brilletje. Als je daarop klikt, krijg je de tekst ook in drukletters in beeld.

Bij elke bron vind je informatie over de bron zelf. In sommige gevallen kun je doorlinken naar extra informatie die bij die bron bruikbaar is. 


Tijdvakken en trefwoorden

Onderaan de homepage vind je de tijdvakken en trefwoorden. Klik op een tijdvak om de bronnen en kenmerkende aspecten uit het betreffende tijdvak te bekijken. Klik op een trefwoord om de bijhorende bronnen te bekijken.


Vragen?

Heb je vragen over het GeschiedenisLokaal of een bron? Of heb je een suggestie voor een nieuwe bron, onderwerp of thema? Neem dan contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij denken graag mee!