Regionaal Archief Alkmaar
Bron

De Vikingschat van Wieringen

In de jaren dertig en veertig van de negende eeuw vielen de Vikingen regelmatig de Nederlandse kuststreken aan. Zij vernietigden enkele malen Dorestad. Dat was de belangrijkste handelsstad van de Noordelijke Nederlanden.

De Frankische koningen, die hier de macht hadden, hadden geen verweer tegen de aanvallen. Daarom besloten ze de Deense Vikingaanvoerder Rorik het westelijk kustgebied van Nederland te geven. De Vikingen gebruikten dat gebied als uitvalsbasis voor allerlei plundertochten. Op die tochten veroverden ze munten uit alle windstreken. De veroverde schatten werden door de Vikingen soms begraven om ze veilig te stellen. Dat gebeurde ook op Wieringen, wat toen nog een eiland was. 

Een van die Vikingschatten zie je hier op de foto. Er zitten niet alleen Frankische munten in, maar ook Arabische munten. Er waren in totaal 78 zilveren munten en zestien staven zilver begraven een grote schat voor die tijd. De foto is afkomstig van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden, waar de schat wordt bewaard.

Hier kun je meer lezen over dit onderwerp.

Herkomst

Maker

Robbert Jan Looman

Datering

01-01-850 - 01-01-860

Collectie

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Organisatie

Rijksmuseum van Oudheden, Leiden

Link

https://www.rmo.nl/museumkennis/archeologie-van-nederland/nederland-in-de-middeleeuwen/wieringse-vikingschat/

Gerelateerde thema's

Middeleeuwen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen