Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Het zegel van Maria van Bourgondië

Op dit zegel uit 1481 zie je gravin Maria van Bourgondië als het ware haar dood tegemoet rijden. Een paar maanden nadat Maria en haar echtgenoot dit zegel gebruikten, kwam ze om het leven bij een jachtongeluk. Het gebeurde precies zoals je op het zegel ziet: Maria was op valkenjacht. Ze reed met haar ene hand aan de teugels en hield een valk in de andere hand. Ze wilde met het paard over een gracht springen, maar het paard struikelde over een boomstam, waardoor ze onder haar paard in het water terecht kwam. Ze overleed aan de gevolgen van de val, op 25-jarige leeftijd. 

Met dit zegel maakten Maria en haar echtgenoot Maximiliaan van Habsburg een belangrijk document (een akte) officieel. In de akte vergaven Maria en Maximiliaan de stad Alkmaar voor deelname aan een opstand. Alkmaar was namelijk een paar jaar eerder in opstand gekomen tegen een nieuwe belasting.

Een zegel zoals deze gold in de middeleeuwen als een soort handtekening. Vorsten, mensen van adel, en sommige rijke kooplui hadden hun eigen zegel. Als die onder een document hing, wist je zeker dat het document officieel was en klopte. Zegels werden ook gebruikt om brieven dicht te maken: als een zegel van een brief gebroken was, wist je dat iemand de brief had gelezen.

Levensschets van Maria van Bourgondië

Gerelateerde thema's

Middeleeuwen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen