Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Een hooggeplaatst huwelijk

De familie van Egmond van de Nijenburg was een belangrijke familie in de omgeving van Alkmaar. De familieleden waren verre verwanten van de graven van Egmond.
In 1503 ging een van de vrouwen uit deze machtige familie trouwen. Ze heette Joost en trouwde met Augustijn van Teylingen. Augustijn kwam ook uit een belangrijke, rijke familie. Hij werd meerdere keren burgemeester van Alkmaar.

Als mensen uit notabele families trouwden, moesten er allerlei afspraken worden gemaakt. Die gingen meestal vooral over hoe de eigendommen van de bruid en bruidegom verdeeld waren. Die afspraken noem je de huwelijkse voorwaarden.

In het document dat je hier ziet, zijn de huwelijkse voorwaarden van Joost en Augustijn vastgelegd. Het werd op "den 19e dach in meij" van het jaar 1503 geschreven. Er is vastgelegd welke eigendommen Augustijn toevoegde aan de gemeenschappelijke boedel. Dat is het bezit dat een echtpaar deelt. Er werd ook afgesproken dat de vader van Joost een bruidsschat zou betalen. Het was een flink bedrag: 600 Rijnsgulden. Dat komt neer op zo'n €47.000! Verder wordt er geregeld hoe de erfenis verdeeld moet worden, als Joost en/of Augustijn dood zouden gaan. 


Proberen de middeleeuwse tekst te begrijpen? Gebruik dan de ‘transcriptietool’ om het handschrift per regel te ontcijferen.

Herkomst

Datering

19-05-1503

Collectie

Archief van de Familie Van Egmond van de Nijenburg 1428-1765

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

24

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/file/a241241459b538e9b6f084b131f278de

Gerelateerde thema's

Middeleeuwen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen