Regionaal Archief Alkmaar
Bron

De heilige Sint Adelbert

Adelbert werd in 670 in Engeland geboren en sloot zich aan bij een Benedictijnenklooster in Ierland. In 690 vertrok hij naar het gebied van de heidense Friezen, samen met Willibrord. Willibrord en Adelbert waren missionarissen: geestelijken die andere volkeren tot hun godsdienst willen bekeren. Adelbert bekeerde vooral veel mensen in de regio Kennemerland, rond het dorp Egmond. 

Adelbert stief in 740. Volgens de legende kreeg een vrouw een visioen waarin ze de opdracht kreeg om Adelberts skelet op te graven. Zij moest het skelet aan de graaf van Holland geven.

De graaf, Dirk II, bouwde vervolgens een Benedictijnenklooster bovenop het graf van Adelbert. Adelbert werd de patroonheilige van dat klooster. Zo staat hij ook hier afgebeeld; als belangrijke heilige, voor wie graaf Dirk II (links) en zijn vrouw Hildegard (rechts) knielen. Deze bladzijde komt uit staat in het Evangeliarium van Egmond. Dit is een deel van de Bijbel. Dirk II schonk het Evangelarium aan de abdij van Egmond.

Kijk trouwens nog eens goed naar de twee knielende figuren, Dirk II en Hildegard. Het is heel bijzonder dat zij zijn afgebeeld, want dit zijn de oudste twee Nederlanders van wie we een afbeelding hebben! De bladzijde die je ziet komt uit het jaar 975, maar een deel van het boek was nog veel ouder. Dat werd al tussen 850 en 875 gemaakt.

Herkomst

Datering

01-01-850 - 01-01-875

Collectie

Den Haag, Koninklijke Bibliotheek

Organisatie

Koninklijke Bibliotheek, Den Haag

Nummer

76 F1

Link

https://www.kb.nl/sites/default/files/215r.jpg

Gerelateerde thema's

Middeleeuwen

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen