Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Wapeninstructie

Verzetsmensen die waren ingedeeld bij de Binnenlandse Strijdkrachten moesten militair worden getraind. Ze moesten kunnen omgaan met wapens. Op allerlei plekken werden, in het geheim natuurlijk, wapeninstructies gegeven met speciaal hiervoor bestemde instructiewapens.

Deze handleiding bevond zich tussen de archieven van J. Hoekstra, commandant van de B.S. in Wieringermeer. Gelukkig een handleiding met veel plaatjes, want de tekst was in het Frans.

Maar hoe kwam het verzet aan die wapens? Die werden in de laatste oorlogsmaanden door geallieerde vliegtuigen gedropt in bezet Nederland.
Wanneer en waar dat zou gebeuren werd in codetaal doorgegeven via Radio Oranje. Alleen al in Noord-Holland waren er vanaf september 1944 9 droppingsvelden waar 34 geslaagde missies werden uitgevoerd met zeker 154 ton wapens, brandbommen, springstof en landmijnen. Deze wapens waren bestemd voor het gewapend verzet in West-Friesland, de Kop van Noord-Holland, de Zaanstreek en Amsterdam.

Het centrum van de Noord-Hollandse droppingsactiviteiten was de Zomerdijk in Spanbroek. Vanaf 21 oktober 1944 diende de Wieringermeer als wapendistributiecentrum en als opslagplaats voor wapens, voedsel en munitie. 

Een film over de wapendroppings vind je hier

Herkomst

Datering

21-10-1944

Collectie

RAA, Collectie Documentatie WOII

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

331


Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen