Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Verdediging bij Den Oever

Toen de Afsluitdijk werd aangelegd werden aan beide kanten verdedigingswerken met bunkers gebouwd: Kornwerderzand aan de kant van Friesland en een soortgelijke stelling bij Den Oever. De Stelling Den Oever bestond uit
13 vestingwerken bij de Stevinsluizen. De dijk zou namelijk ook door een vijandig leger gebruikt kunnen worden om snel Amsterdam te bereiken. 

Op 10 mei 1940 vielen de Duitsers Nederland binnen. Twee dagen later waren ze bij Leeuwarden en ze rukten snel verder op. Bij de stelling Kornwerderzand liepen ze echter vast. De ongeveer 255 Nederlandse militairen die hier de Afsluitdijk verdedigden kregen op 13 mei een zware artilleriebeschieting te verduren.
Ook gebruikten de Duitsers duikbommenwerpers. Er is zwaar gevochten en de
‘Slag om de Afsluitdijk’ werd door de Duitsers verloren. 

Uiteindelijk gaf Nederland zich op 15 mei over. Bij de stelling Den Oever is dus niet meer gevochten. De Nederlandse soldaten werden naar Hippolytushoef gebracht en mochten naar huis, de officieren en onderofficieren werden krijgsgevangen gehouden in Anna Paulowna. Ze kwamen vrij als ze een contract ondertekenden, waarin stond dat ze zich niet zouden verzetten tegen de Duitsers.

Deze foto laat Duitse soldaten zien, mogelijk bij de onbeschadigde bunkers van Den Oever. Ze gebruikten de stellingen voor hun eigen verdediging.

Bij Kornwerderzand staat het kazemattenmuseum. Hun website heeft foto's en verhalen over de slag op de Afsluitdijk.

Voor meer informatie over de Stelling Den Oever klik hier.

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen