Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Gevorderde en gestolen goederen

Na de oorlog waren er pogingen om een overzicht te krijgen van de (materiële) schade die geleden was. Dit is de eerste bladzijde van een lijst waarop inwoners van de Wieringermeer konden aangeven welke goederen van hen gevorderd of gestolen waren door de Duitse bezetter. 'Gevorderd' wil zeggen dat je het verplicht moest inleveren, soms tegen een kleine vergoeding. De lijst loopt nog door t/m nr. 192. 

Wat voor spullen staan er op de lijst? Nummer 1 geeft al een mooi voorbeeld:
een varken, een herenfiets en een radiotoestel. Voor gevorderde fietsen of radiotoestellen kreeg je bij de vordering wel een bewijs (zoals je op de bron ziet), maar die waren vaak verdwenen. Of de lijst klopt is dus onduidelijk. Al deze gegevens waren niet meer te controleren. En wat was het nut van zo'n lijst? Wie zou de schade moeten betalen?

De lijst geeft natuurlijk niet alle schade weer die tijdens de oorlog geleden was. Uit dit document kun je nog een ander soort schade aflezen. De adressen van al deze mensen zijn evacuatie-adressen buiten de Wieringermeer. Hun woningen waren door het onder water zetten van de polder vernield.

Herkomst

Datering

23-11-1945

Collectie

RAA, 0623 Inventaris van het archief van de gemeente Wieringermeer, (1930) 1938-1985 (1989)

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

1685


Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen