Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Neergeschoten vliegtuigen

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn meer dan veertig vliegtuigen neergestort in de gemeente Hollands Kroon en de bijhorende delen van Waddenzee, Amstelmeer en IJsselmeer. De meeste van die vliegtuigen waren van de geallieerden.
De bemanningsleden van deze vliegtuigen zijn om het leven gekomen, gevangen genomen of vermist geraakt. Of ze wisten te vluchten voor de vijand. Het waren meestal Engelsen, maar ook Amerikanen en Tsjechen.

Op deze lijst die op 15 oktober 1943 binnenkwam bij de burgemeester van Wieringen worden twaalf graven genoemd op het gemeentekerkhof van Hippolytushoef.
Het gaat om graven van ‘Feindgefallener’: omgekomen vijanden, de bemanningen van neergestorte geallieerde vliegtuigen. Uit de brief blijkt dat de Duitsers het belangrijk vonden dat de graven goed onderhouden werden.

Op de lijst zijn negen van de twaalf omgekomen personen naamloos, onbekend.
Na de oorlog werd een nieuwe lijst opgesteld met meer informatie over de gesneuvelden: er waren meer namen en nummers van identiteitsplaatjes bekend en er was meer informatie over wat er gebeurd was. Er is met de hand wat bijgeschreven, want nog steeds kwam er informatie vrij. Deze lijst vind je op de tweede 'bladzijde' van deze bron.

De Stichting Herdenkingspalen Hollands Kroon wil bij elke locatie van een gecrasht vliegtuig een herdenkingspaal met informatie plaatsen. Het eerste monument is geplaatst op de plek waar in 1941 de bemanning van een Engelse Whitley-bommenwerper om het leven kwam. Zie hun website.

Op de site van de oorlogsgravenstichting kun je meer informatie vinden over gesneuvelde militairen.

Herkomst

Datering

13-10-1943

Collectie

RAA, Inventaris van het archief van de gemeente Wieringen, 1816-1979

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

768

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/search/list/keywords/graven/withscans/0/findingaid/0617/start/0/limit/10/flimit/5

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen