Regionaal Archief Alkmaar
Bron

De schooljeugd misdraagt zich

Elke gemeente had borden waarop propaganda-affiches konden worden geplakt.
Dat zijn bijvoorbeeld aanplakbiljetten voor de Winterhulp of de Arbeidsdienst.
De Winterhulp was een nationaalsocialistische organisatie om arme Nederlandse burgers te helpen met bijvoorbeeld levensmiddelen en kleding. De Nederlandse Arbeidsdienst was een eerst vrijwillige en later verplichte werkinzetdienst voor Nederlandse mannen en vrouwen. Nederlanders moesten dus verplicht werken voor de bezetter. Affiches voor deze organisaties waren op 15 december 1941 ook op Wieringen opgeplakt.

Het was ten strengste verboden deze affiches te vernielen. Dus toen dat toch gebeurde, op 15 december 1941 in Hippolytushoef, vond de groepsleider van de NSB te Wieringen het nodig een klacht in te dienen. De klager wist wie de affiches had vernield: de schooljeugd. En hij beschuldigde burgemeester Kolff en de marechaussee dat ze hiertegen weinig ondernomen hadden. Hij stuurde de brief ook niet naar de burgemeester, maar naar de commissaris van de provincie Noord-Holland. Deze stuurde de klacht weer door naar de burgemeester.

De reactie van de burgemeester was uitgebreid en duidelijk: het verhaal klopt niet met de feiten, nergens in Hippolytushoef is een aanplakbiljet verdwenen. Alleen in Westerland is één biljet afgescheurd en daar is onderzoek naar gedaan. Kortom, die NSB-leider moet niet zo klagen en niet zomaar mensen beschuldigen. 

(vanwege privacyregels zijn de namen van afzender en beschuldigde doorgehaald)

Herkomst

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen