Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Weduwe van Piet Bergman

Een stralend bruidspaar, midden in de oorlog. De bruid was Aaltje den Engelsen, geboren in Brabant. De bruidegom was Piet Bergman, een bloembollenkweker uit Anna Paulowna. De trouwfoto is uit 1943. In mei 1944 werd hun zoontje geboren.
Ze gingen wonen op de boerderij van Bergman, de Ida Hoeve aan de Middenweg 5.

Piets broer raakte betrokken bij het verzet en Piet dus ook. Rond september 1944 bracht hij onderduikers onder in hun boerderij. Aaltje herinnerde zich nog goed wat Piet toen zei: “Dat kost mij m’n kop”. Er woonde ook familie van Aaltje uit Brabant op de boerderij. De 'Stoottroep Den Helder', een onderdeel van het gewapende verzet, vond er onderdak. Er werd vergaderd en er werd wapeninstructie gegeven. 

Op 5 februari 1945 werd de Stoottroep Den Helder door de Duitsers opgepakt.
Op meerdere adressen werden arrestaties verricht, ook op de boerderij van Bergman. De wapens waren net voor de inval naar een andere boerderij gebracht, maar dat maakte verder geen verschil. Piet werd opgepakt. Met 12 leden van de stoottroep en nog 2 andere kwartiergevers (mensen die onderdak gaven) werd hij naar Amsterdam gebracht.
Niet veel later werd hij als represaille geëxecuteerd bij Halfweg, in de buurt van Haarlem. Ook de 12 verzetsmensen van de stoottroep werden doodgeschoten. Piet was 24 jaar oud. Zijn vrouw en kind bleven achter.

Hier kun je een gedeelte lezen uit een interview met Aaltje den Engelsen. 

Herkomst

Datering

1943

Collectie

Familiearchief


Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen