Regionaal Archief Alkmaar
Bron

De boerenleider spreekt

Op deze foto houdt Jan Saal als ‘boerenleider van Noord-Holland’ een toespraak voor de Landstand. Dit was een nationaalsocialistische organisatie, in oktober 1941 opgericht door de NSB'er Evert Roskam. De Landstand moest de belangen behartigen van alle boeren, vissers, tuinders en landarbeiders. Op 12 februari 1942 werd op een bijeenkomst in de Harmonie in Alkmaar de Landstand voor het gewest Noord-Holland opgericht. Jan Saal, een boer uit Kolhorn, werd als boerenleider geïnstalleerd. 

Het indrukwekkende podium dat je op deze foto ziet, met veel symbolen, stond in de Muziektuin van Alkmaar. Daar werd op 30 september 1942 een grote bijeenkomst of 'landdag' gehouden. Boeren uit de hele provincie en allerlei hoogwaardigheidsbekleders waren er bij. De kranten deden uitgebreid verslag van de toespraken en er is zelfs een filmpje gemaakt van het gezellige deel van de dag.

Toch was de Landstand niet succesvol. Het lidmaatschap was voor alle boeren verplicht, maar slechts een minderheid van de leden betaalde de contributie.
De dorpsboerenleiders werden vaak genegeerd of zelfs tegengewerkt. Er was sprake van corruptie in de leiding van de organisatie. Jan Saal nam op 21 mei 1943 afscheid als boerenleider van Noord-Holland omdat hij een functie kreeg in de landelijke organisatie.

Voor het filmpje van die dag klik hier.

Het krantenverslag van de toespraak van Jan Saal is hier te lezen. 

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen