Regionaal Archief Alkmaar
Bron

De Wieringermeer weer drooggelegd

Op 17 april 1945 bliezen de Duitsers de dijk op waardoor de Wieringermeerpolder weer onder water liep. Alle gewassen en bijna alle bebouwing ging verloren. Direct na de bevrijding begon men met het herstellen van de dijk. Op 21 juni begon men om de dijkgaten heen een nieuw dijkje aan te leggen, zodat het herstelwerk aan de dijk kon beginnen. Zes weken later werd begonnen met het terugpompen van het water in het IJsselmeer. Vanaf 9 augustus draaiden de gemalen Leemans en Lely op volle sterkte, daarbij geholpen door 6 Werkspoorpompen en 5 krachtige pompen die door de Amerikanen ter beschikking werden gesteld.

Op 11 december 1945 lag de polder weer droog. Al heel snel daarna kon het enorme landbouwgebied weer in gebruik worden genomen. De productie moest snel weer op gang komen, want er was voedsel nodig. De overheid adviseerde de boeren winterrogge in te zaaien (om het verstuiven van sloten tegen te gaan).

Op deze foto’s zie je dat er in augustus 1946 weer geoogst kon worden. Voor de boeren en arbeiders werden tijdelijke noodwoningen neergezet, want de gebouwen in de polder waren verwoest door het water. Het duurde tot ver in de jaren vijftig voordat alle boerderijen, woningen, scholen, winkels, kantoren, wegen en bruggen weer waren opgebouwd.

 

Film uit 1948 over de opnieuw drooggelegde Wieringermeer

Herkomst

Datering

27-08-1946

Collectie

RAA, Archief van het Heemraadschap van de Wieringermeer

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

622


Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen