Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Voorbereiding op oorlog

Vanaf 1933, toen Hitler aan de macht kwam in Duitsland, richtte ons buurland zich op oorlog. Duitsland ging zich bewapenen. Op 1 september 1939 viel Duitsland Polen binnen en begon de Tweede Wereldoorlog. Nederland wilde graag neutraal blijven, maar trof toch allerlei voorbereidingen. 

Het allerbelangrijkste voor de verdediging is natuurlijk het leger. In augustus 1939 werd de mobilisatie afgekondigd. Dat betekende dat iedereen die dienstplichtig was zich moest melden bij de kazerne. Dit affiche komt uit Wieringerwerf en gaat over mobilisatie. Het is niet het affiche voor de algehele mobilisatie, maar een affiche van een paar dagen later. In dit soort affiches werden speciale groepen opgeroepen zich te melden. Deze militairen werden ondergebracht in barakken, zoals in Breezand, in schoolgebouwen of bij particulieren thuis.

Transportbedrijven moesten soms een vrachtwagen inleveren voor het leger en boeren moesten zorgen dat er genoeg haver en stro was voor de paarden. Ook werd een luchtbeschermingsdienst opgericht om te waarschuwen tegen bombardementen. Verder kwamen er maatregelen voor verduistering en er kwam distributie van levensmiddelen. 

Die voorbereiding bleek nodig. Op 10 mei 1940 vielen de Duitse legers ook Nederland binnen. Nederland was in oorlog en zou deze oorlog na vijf dagen strijd verliezen.

Herkomst

Datering

05-09-1939

Collectie

RAA, Inventaris van het archief van de gemeente Wieringermeer, (1930) 1938-1985 (1989)

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

1674

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/search/list/keywords/mobilisatie/withscans/0/findingaid/0623/file/1674/start/0/limit/10/flimit/5

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen