Joods werkdorp bij Slootdorp ontruimd
Vanaf 1934 was bij Slootdorp in de nieuwe polder Wieringermeer een werkdorp gevestigd, genaamd ’Nieuwe Sluis’. Hier werden jongeren uit Duitsland en Oostenrijk opgevangen die voor het antisemitisme in hun vaderland waren gevlucht. Zij kregen in het dorp een agrarische of technische opleiding die hun kans op emigratie naar Palestina moest vergroten. Het nog bestaande hoofdgebouw werd door hen zelf gebouwd. Eromheen lagen woonbarakken en een meubelmakerij, een timmerwerkplaats, een smederij en een bakkerij. Na de Kristallnacht in 1938 kwamen nog meer jonge mensen naar Slootdorp vanwege de vervolging in Duitsland, het aantal beschikbare plaatsen voor leerlingen werd verhoogd van 250 naar 300. Sommigen van hen waren nog maar 14 jaar oud. Zij kwamen via 'kindertransporten' zonder ouders naar Nederland.
Toen de Duitsers Nederland bezetten, konden deze joodse vluchtelingen niet meer weg. Op 20 maart 1941 werd het Joods Werkdorp ontruimd. Deze foto is op die dag genomen. Zo'n 300 jonge 'werkdorpers' staan op deze foto aangetreden voor hun transport. Ze kregen tien minuten de tijd om hun spullen te pakken en werden daarna met bussen naar Amsterdam gebracht. Niet veel later werd een groot deel van hen bij een razzia in Amsterdam opgepakt en via kamp Schoorl en Westerbork weggevoerd naar het beruchte concentratiekamp Mauthausen. In totaal zijn 191 bewoners van het werkdorp in concentratiekampen vermoord. Zestig leerlingen werden niet naar Amsterdam gebracht maar konden in het werkdorp blijven tot na de oogst. Van hen zocht een aantal een onderduikadres in de zo bekende Wieringermeer. Per 1 augustus 1941 werd het werkdorp opgeheven.
Foto's van het Joods werkdorp zijn te vinden in de beeldbank van het Historisch Genootschap Wieringermeer. Je vindt ze als je zoekt op 'werkdorp'.