Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Joods werkdorp bij Slootdorp ontruimd

Vanaf 1934 was bij Slootdorp in de nieuwe polder Wieringermeer een werkdorp gevestigd, genaamd ’Nieuwe Sluis’. Hier werden jongeren uit Duitsland en Oostenrijk opgevangen die voor het antisemitisme in hun vaderland waren gevlucht. Zij kregen in het dorp een agrarische of technische opleiding die hun kans op emigratie naar Palestina moest vergroten. Het nog bestaande hoofdgebouw werd door hen zelf gebouwd. Eromheen lagen woonbarakken en een meubelmakerij, een timmerwerkplaats, een smederij en een bakkerij. In 1938 kwamen nog meer jonge mensen naar Slootdorp vanwege de vervolging in Duitsland. Sommigen van hen waren nog maar 14 jaar oud.

Toen de Duitsers Nederland bezetten, konden deze joodse vluchtelingen niet meer weg. Op 20 maart 1941 werd het Joods Werkdorp ontruimd. Deze foto is op die dag genomen. 240 jonge 'werkdorpers' staan op deze foto aangetreden voor hun transport. Ze kregen tien minuten de tijd om hun spullen te pakken en werden daarna met bussen naar Amsterdam gebracht. Niet veel later werden de meesten van hen bij een razzia in Amsterdam opgepakt en via kamp Schoorl en Westerbork weggevoerd naar het beruchte concentratiekamp Mauthausen. 191 bewoners zijn in concentratiekampen omgekomen. Zestig leerlingen werden niet naar Amsterdam gebracht maar konden in het werkdorp blijven tot na de oogst. Van hen zocht een aantal een onderduikadres in de zo bekende Wieringermeer. Per 1 augustus 1941 werd het werkdorp opgeheven.

Voor meer informatie over het werkdorp klik hier en hier.

Meer foto's van het Joods werkdorp zijn te vinden in de beeldbank van het Historisch Genootschap Wieringermeer. Je vindt ze als je zoekt op 'werkdorp'.

Klik hier voor een filmpje over de aanleg van een nieuw monument bij het voormalige werkdorp.  

 In deze minidocumentaire zie je meer over het voormalige werkdorp. Gemaakt door Uitgeverij Peter Sasburg. 

Herkomst

Datering

20-03-1941

Collectie

RAA, Fotocollectie gemeente Wieringermeer

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

FO 3020013

Link

https://hdl.handle.net/21.12106/d9972e1e-405b-47b1-8fa2-7cfabb7732af

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen