Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Schade aan schoolgebouwen

In mei 1940, toen de Duitse legers Nederland binnenvielen, moest er heel veel opvang geregeld worden. Er waren veel mensen op de vlucht. Zo kwamen er vluchtelingen uit Friesland over de Afsluitdijk, mensen die vluchtten voor de bombardementen op Den Helder en evacués uit Woudenberg en Scherpenzeel (bij de Grebbelinie, waar hevig gevochten werd). Daarnaast kwamen er zo’n 3000 militairen die na grensgevechten in het oosten van het land tot achter de Afsluitdijk waren teruggetrokken.

In Breezand was een barakkenkamp waar Nederlandse soldaten verbleven. Verder werden veel scholen gebruikt om deze militairen te huisvesten. Dat ging niet helemaal zonder problemen.

Op 10 juni stuurde de burgemeester van de Wieringermeer een overzicht met alle schade die aan vier scholen was toegebracht door het verblijf van deze militairen.
En een lijstje van zoekgeraakte spullen. Met het verzoek om de schade te betalen volgens de wet ‘Staat van oorlog en beleg’.

Herkomst

Datering

10-06-1940

Collectie

RAA, Inventaris van het archief van de gemeente Wieringermeer, (1930) 1938-1985 (1989)

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

1675

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/search/list/keywords/inkwartiering/withscans/0/findingaid/0623/file/1675/start/0/limit/10/flimit/5

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen