Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Verzetsman Luitje Bakker gefusilleerd

Dit is de overlijdensakte van Luitje Bakker in de Burgerlijke Stand van Nieuwe Niedorp. Zijn overlijden is ingeschreven op 11 april 1945, maar toen was hij al drie maanden dood. Op de overlijdensakte staat te lezen dat Luitje 26 jaar was en werkte als secretarieambtenaar. Hoe iemand is gestorven staat er nooit bij. Maar we weten dat Luitje Bakker op 6 januari is gefusilleerd. 

Luitje was een verzetsman. Hij zorgde voor het verspreiden van het illegale blad
Het Parool in zijn woonplaats en het ophalen van het geld dat daarvoor nodig was. Ook verleende hij hulp aan onderduikers. Dat deed hij door te zorgen voor onderdak, onder andere in de kelders van het Franciscaner klooster van Nieuwe Niedorp.
Luitje zorgde voor bonkaarten. Dat kon hij als gemeenteambtenaar zonder al te veel problemen regelen. Toen hij in 1943 ziek werd legde hij zich toe op het vervalsen van een groot aantal (ongeveer 400) persoonsbewijzen. Valse persoonsbewijzen waren heel belangrijk voor onderduikers. 

Op 28 november 1944 werd Luitje gearresteerd door de onvoorzichtigheid van een onderduiker die hij voorzien had van een vervalst persoonsbewijs. Na een korte gevangenschap in Alkmaar werd hij overgebracht naar de Weteringschans in Amsterdam. Op 6 januari 1945 werd hij samen met enkele anderen in Diemen doodgeschoten als represaille voor de moord op een Duitse officier. Het Parool heeft Luitje herdacht als een van zijn beste en meest vertrouwde medewerkers! In de (illegale) krant van 6 januari 1945 stond: “Gedurende de gehele bezettingstijd was hij een voorbeeld van nationale plichtsbetrachting en een onzelfzuchtig kameraad in de illegale strijd tegen de nationaal socialistische onderdrukker.”

Herkomst

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen