Regionaal Archief Alkmaar
Bron

De Centrale Keuken in Anna Paulowna

De laatste winter in de bezettingstijd bracht honger en kou. Ondanks de grote boerenbedrijven was het zelfs in Anna Paulowna (en de Noordkop) niet voor alle inwoners mogelijk aan voedsel te komen. Of om het voedsel te bereiden: er was namelijk ook een enorm tekort aan brandstof. En er woonden veel meer mensen dan aan het begin van de oorlog.

Om deze mensen te helpen werd in oktober 1944 in Anna Paulowna een 'centrale keuken' ingericht, die op 13 november openging. Daar kon je dan in ruil voor bonnen warm eten krijgen. De keukeninstallatie werd neergezet in de zaal van Café Kossen en er werd een beheerder aangesteld en drie medewerkers, dit alles op kosten van de gemeente.

Deze brief van 5 februari 1945 is geschreven namens 11 gezinnen met in totaal
41 personen uit Ewijcksluis. Zij verzoeken ook in aanmerking te komen voor voedsel uit de centrale keuken. En omdat niet iedereen in de gelegenheid is naar Anna Paulowna te komen is het verzoek ook of het mogelijk is een depot van de keuken in Ewijcksluis te openen. Zo'n depot is er ook al in Breezand.

Het antwoord was negatief: bij ontvangst van de brief waren er al 500 meer deelnemers aan de keuken dan er eigenlijk geplaatst konden worden. In verband met de beperkte hoeveelheden brandstoffen en aardappelen was het niet mogelijk om de capaciteit van de keuken te verhogen. De mensen moesten zich maar melden bij het kantoor van de centrale keuken bij Café Kossen en vragen of er nog plek voor hen was.

Meer weten over de centrale keukens en de voedselvoorziening tijdens de Hongerwinter? Klik dan hier

Herkomst

Datering

05-02-1945

Collectie

RAA, Inventaris van het archief van de gemeente Anna Paulowna, (1855) 1870-1989 (1996)

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

1670


Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen