Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Oorlogsslachtoffers uit Anna Paulowna

Na de oorlog werden lijsten opgesteld met oorlogsslachtoffers. Dit is de lijst voor de gemeente Anna Paulowna. Sommigen zijn omgekomen vanwege verzetsactiviteiten, ook wel 'illegalen' genoemd. Sommigen stierven door domme pech. Of de lijst compleet is, is niet helemaal duidelijk. Waarschijnlijk niet. Met de hand is later nog iemand bijgeschreven.

Er komen ook nog slachtoffers voor in andere bronnen, die niet op deze lijst staan. Bijvoorbeeld J.R. Veugel, die als spoorwegmedewerker omkwam bij een treinbeschieting. En M. Drijfhout, die door het verzet is neergeschoten omdat hij ervan werd verdacht een verrader te zijn. Ook zijn moeder kwam daarbij om het leven. Uit een brief van het Rode Kruis blijkt dat Gerhard Jansen in 1942 in Braunschweig is gestorven, maar hij komt ook niet op de lijst voor.

Er waren natuurlijk meer oorlogsslachtoffers. Mensen die terugkwamen uit de kampen, uit de gevangenis of van de Arbeitseinsatz in Duitsland. Mensen die hun huis waren kwijtgeraakt, gewond waren geraakt, weduwe of wees geworden, trauma’s hadden opgelopen, hun middelen van bestaan waren kwijtgeraakt. Zij staan niet op deze lijst.

Na de oorlog startte de hulpverlening voor deze oorlogsslachtoffers. Er werden collectes gehouden, vooral voor kleding en textiel. Er werden plaatselijke comités opgericht, zoals in Breezand. Ze ontvingen op 2 oktober 1945 een lijstje met de ‘in Duitschland overleden gezinshoofden of kostwinners’. Dat waren er slechts vier. Veel slachtoffers waren kennelijk ongehuwde jonge mannen.

Herkomst

Collectie

RAA, 0330 Inventaris van het archief van de gemeente Anna Paulowna, (1855) 1870-1989 (1996)

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

1259


Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen