Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Bommen op Wieringerwerf

In 1940 vielen de eerste bommen in de Wieringermeer. De Luchtbeschermingsdienst liet in een verslag weten dat in de nacht van 26 op 27 juni omstreeks twee uur gelijktijdig vijf vliegtuigbommen te Wieringerwerf waren geëxplodeerd. Ze waren waarschijnlijk afkomstig van een Engelse bommenwerper.

Op deze ‘bommenkaart’ is ingetekend waar de bommen waren terechtgekomen.
Het handgeschreven briefje van de inspecteur luchtbescherming vermeldde dat er gelukkig geen doden of gewonden waren en dat de materiële schade beperkt was.
Er was alleen een schuurtje vernietigd en er waren ruiten gesprongen. Als je het schadeformulier bekijkt dat de burgemeester heeft laten opstellen, zie je dat het gaat over gordijnen en een kapotte lantaarnpaal. Iemand was met zijn blote voet in de glasscherven gestapt, een paard kreeg een scherf in de nek en moest worden afgemaakt. Het viel allemaal mee omdat de bommen ’s nachts waren gevallen. Als er mensen op straat waren geweest waren er zeker slachtoffers geweest.

Vanwege dit bombardement werden de regels voor het luchtalarm nog maar eens uitgelegd. De luchtbeschermingsdienst had een belangrijke taak in dit soort gevallen. En wat weinig mensen wisten: 200 meter verderop waren o.a. twee schilderijen van Rembrandt ondergebracht. Die waren dus ook niet zo veilig en werden snel weggehaald. Er werden trouwens nog veel meer kunstwerken uit het Rijksmuseum in Noord-Holland verborgen tijdens de oorlog. Daarover kun je hier meer lezen.

Herkomst

Datering

30-06-1940

Collectie

RAA, Inventaris van het archief van de gemeente Wieringermeer, (1930) 1938-1985 (1989)

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

1682

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/search/list/keywords/bombardementen/withscans/0/findingaid/0623/start/0/limit/10/flimit/5

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen