Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Loesje Pinto, een joods meisje

Op deze foto staan drie kinderen: Loesje Pinto (links) en Henk en Liesbeth de Vries. Loesje werd geboren op 11 augustus 1938 in Amsterdam. Ze heette eigenlijk Louise Margaret Pinto en was een dochter van Iza(a)k en Rosalina Pinto. Izak was schoolmeester in Amsterdam.

Maar het gezin was joods. En joodse mensen werden door de Duitsers vervolgd.
De ouders van Loesje werden in 1943 opgepakt, naar Sobibor in Polen gedeporteerd en daar vermoord. Hun dochter Loesje hadden ze voor die tijd in veiligheid gebracht. Het vierjarige meisje werd in de zomer van 1942 ondergebracht in het gezin van Jaap en Wijntje de Vries in Nieuwe Niedorp. Zogenaamd als nichtje uit Amsterdam, dat een tijd kwam logeren om wat aan te sterken. Dit echtpaar woonde aan het Hoefje en had twee kinderen, Henk en Liesbeth.

Begin 1944 werd Loesje bij een inval van de Nederlandse politie opgepakt. Ze werd naar het doorgangskamp Westerbork in Drenthe gebracht. Daarna is ze naar Auschwitz afgevoerd. Daar is ze op 11 februari 1944 om het leven gebracht, als een van de vele joodse Nederlanders die daar vergast zijn. Ze was vijf jaar. Ter herinnering is haar naam bijgeschreven op de grafsteen van Hein de Vries en IJtje Rezelman bij de Fenikskerk in Nieuwe Niedorp (de ouders van Jaap en Wijntje).

 

Hier kun je het verhaal van Jan en Margreet Keuken over Loesje lezen.

Herkomst

Datering

01-08-1942 - 31-12-1943


Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen