Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Nieuws van het front

In een plakboek hield H. Schrooder uit Oude Niedorp het nieuws uit de oorlogsjaren bij. Dit zijn knipsels uit kranten van augustus 1942. Ze zijn waarschijnlijk afkomstig uit de Schager editie van het Dagblad voor Noord-Holland. De berichten laten goed zien dat er echt sprake was van een ‘wereldoorlog’.

De berichtgeving was echter niet zo betrouwbaar. Al direct vanaf het begin van de bezetting werden kranten gecensureerd: ze mochten alleen schrijven wat door de Duitsers was goedgekeurd. Aan deze knipsels kun je dat wel zien. Je leest vooral over de successen van het Duitse leger.

Dat de ‘toestand bij Stalingrad’ kritieker werd was bijzonder nieuws. De slag om Stalingrad zou uitlopen op een Duitse nederlaag. Het was een belangrijk keerpunt in de oorlog. Dat soort nieuws kwam echter niet zo snel in de krant. Over de successen van de geallieerden en dus de verliezen van de Duitsers kon je alleen iets te weten komen via Radio Oranje en de BBC. Of via illegale kranten. Maar in mei 1943 moesten alle radio’s ingeleverd worden, papier werd steeds schaarser en het maken en verspreiden van illegale kranten was zeer gevaarlijk. De informatie die mensen kregen was dus zeer beperkt.

 

Een voorbeeld van zo'n krantenbladzijde van 1 september 1942 vind je hier

Herkomst

Datering

31-08-1942

Collectie

RAA, Plaatsingslijst van de collectie H. Schrooder betreffende de Tweede Wereldoorlog, 1932-1952. Plakboek 4:

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

plakboek 4

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/details/NL-AmrRAA-95.011

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen