Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Installatie van burgemeester Saal

Toen de Wieringermeer in 1930 was drooggelegd was er nog geen gemeente.
Er kwam er een Voorlopige Directie om alle zaken in de nieuwe polder te regelen.
In juli 1941 werd de Wieringermeer een zelfstandige gemeente en kort daarna werd G.G. Loggers tot burgemeester benoemd. De nieuwe polder kreeg dus pas een gemeente toen de oorlog al begonnen was. Dat was een vreemde situatie, want de Duitse bezetters verboden alle politieke partijen en op 11 juli 1941 werden alle gemeenteraden opgeheven.

Alleen de burgemeester bleef over. Hij werd door het Duitse bestuur verantwoordelijk gehouden voor hoe het er in zijn gemeente aan toe ging. Zijn positie was dus ingewikkeld, zeker toen de eisen van de bezetters steeds groter werden. Sommige burgemeesters bleven tijdens de oorlog (zoals Mijnlieff in Anna Paulowna), anderen namen ontslag of werden gevangen gezet (zoals Loggers van Wieringermeer en Kolff van Wieringen). Voor hen in de plaats kwam dan een NSB-burgemeester.

Op 3 juli 1943 werd Aris Saal, een landbouwer aan de Medemblikkerweg, officieel geïnstalleerd als burgemeester van de Wieringermeer. Hij was lid van de NSB en een overtuigd nationaalsocialist. Het had een feestelijke gebeurtenis moeten zijn, maar in Wieringerwerf was geen vlag te zien en er waren tijdens de rijtoer door het dorp maar weinig mensen op straat om de nieuwe burgemeester toe te juichen. 

Op deze foto zie je hoe de nieuwe burgemeester de WA-mannen inspecteert. Dat was de knokploegen van de NSB. 

Herkomst

Datering

03-07-1943

Collectie

RAA, Beeldbank

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

FO 3021592

Link

https://hdl.handle.net/21.12106/3621c40b-2174-463c-9cb5-da1721bcbab8

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen