Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Bevrijdingsproclamatie

Dit is een zogenaamde ‘bevrijdingsproclamatie’. Het is een aanplakbiljet dat is opgehangen op meerdere plekken in de Wieringermeer op de dag van de bevrijding: 5 mei 1945. Die datum staat echter niet op het biljet. Kennelijk waren dit soort proclamaties al eerder gedrukt en lagen ze klaar voor de grote dag.

‘In naam der koningin’ werd in de gemeentes het bestuur in handen gelegd van nieuwe (voorlopige) burgemeesters. In de gemeente Wieringermeer was dat de verzetsman Sicco Mansholt. Ongeveer in het midden van het document wordt uitgelegd waarom hij, en niet A.C. de Graaf, deze functie kreeg. 

Het is een lange tekst. Het Duitse bestuur moest plaats maken voor een nieuw Nederlands bestuur. Men was bang voor chaos en er moest veel geregeld worden. Let vooral op de woorden in hoofdletters: die tekst vond men blijkbaar het allerbelangrijkste.

De periode na de bevrijding was echt een overgangsperiode, tussen het Duitse bestuur en het nieuwe, vaste Nederlandse bestuur. Op 12 mei keerde de vroegere burgemeester C.C. Loggers weer terug op zijn oude functie. Mansholt werd voorzitter van een tijdelijke adviescommissie, een soort gemeenteraad van de Wieringermeer. Op 24 juni 1946 werd hij tot minister van Landbouw benoemd.

Herkomst

Datering

05-05-1945

Collectie

RAA, Inventaris van het archief van de gemeente Wieringermeer, (1930) 1938-1985 (1989)

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

1688

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/search/list/withscans/0/findingaid/0623/file/1688/start/0/limit/10/flimit/5

Gerelateerde thema's

Hollands Kroon in WOII

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen