Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Huwelijk tussen een Deen en een Noorse

Dit is de trouwinschrijving van de Deen Jan Machielse en de Noorse Naatje Cornelisz. Zij trouwden op 23 september 1798 in Den Helder. Jan werkte op dat moment op het transportschip van kapitein Cornelis Quak. Naatje woonde in Amsterdam.

In de zeventiende en achttiende eeuw kwamen er veel migranten uit Denemarken, Noorwegen en Zweden naar de Nederlandse Republiek. Nederland had toen een tekort aan arbeiders en de lonen in de steden waren hoog. Daarom was Nederland een aantrekkelijke bestemming voor migranten.

Net als Jan Machielse vonden Scandinavische migranten vooral werk in ongeschoolde en laagbetaalde banen. De meeste Scandinavische mannen gingen werken in de scheepvaart. Ze vormden uiteindelijk zelfs de grootste groep migranten in de maritieme sector. Veel van hen schreven zich in voor werk op een van de schepen van de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Daar kregen ze een tijdelijk contract. Sommigen keerden na hun reis op zee terug naar hun thuisland, anderen gingen nogmaals aan boord bij de VOC of kwamen permanent in Nederland wonen. Ook veel vrouwen kwamen vanuit de Scandinavische landen naar de Hollandse steden. Zij gingen vooral aan het werk als dienstmeisje.

Herkomst

Datering

23-09-1798

Collectie

Doop-, Trouw- en Begraafregisters van Den Helder, 1624- 1811

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

28 (blad 158)

Link

https://hdl.handle.net/21.12106/629eef94-885e-4096-874e-fc5bde24d305

Gerelateerde thema's

Migranten

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen