Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Duitse ‘poepen’ in Huisduinen

In deze notarisakte van 1 februari 1748 wordt een confrontatie tussen de Helderse schout, een schepen en twee gerechtsdienaren en een groepje vreemdelingen of ‘poepen’ in Huisduinen beschreven. In de zomer van 1747 stonden de Duitse vreemdelingen, ook wel ‘poepen’ genoemd, een sloot te graven waar dat niet mocht. Toen de ambtenaren het groepje aanspraken, liep het uit de hand. De arbeiders liepen met hun schoppen op de ambtenaren af en gebruikte ‘hevige woorden’ en sloegen de schepen.

In de zeventiende eeuw kende de Nederlandse Republiek een grote toestroom van immigranten. De meesten van hen kwamen uit Duitsland. Ruim twee eeuwen lang was er een constante stroom van Duitse arbeiders, handwerkslieden, marskramers en seizoenarbeiders naar Nederland. Zij kwamen vaak voor ongeveer drie maanden uit voornamelijk Westfalen om in de Nederlandse kustgebieden op het land te werken.

Vanwege hun werk op het land, kregen de Duitse migranten bijnamen als ‘poep’, ‘knoet’, ‘mier’ of ‘mof’. De Duitsers werden vaak als dom, bruut en lomp gezien, maar er was wel volop werk voor ze. Pas toen het in de Republiek vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw slechter ging, werden de Duitse landarbeiders steeds meer uitgesloten. Ze werden ervan beschuldigd dat ze het werk van de Nederlanders inpikten.

Herkomst

Maker

Adriaan Wentel, notaris

Datering

01-02-1748

Collectie

Notarieel archief Texel, (1590) 1618-1842

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

4869

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/scans/NL-AmrRAA-76.3.002/14.1/start/290/limit/10/highlight/4

Verdieping

Gerelateerde thema's

Migranten

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen