Ophef over twee Duitse dienstmeisjes
Een Alkmaarder uit in dit krantenartikel uit 1926 zijn verontwaardiging over de behandeling van twee Duitse dienstmeisjes in de stad. Hij is boos over de manier waarop de politie de twee meisjes arresteerde en over de grens zette. Het leidde in de stad tot veel ophef. Er werden zelfs raadsvragen over gesteld en de zaak kwam volop in de krant.
Sinds april 1926 hadden Elise Büchler en Luise Maier een betrekking als dienstbodes bij de vicepresident van de Alkmaarse arrondissementsrechtbank. We weten niet of de meisjes ontevreden waren over hun betrekking of de vicepresident over de meisjes, maar in juli besloten Elise en Luise te vertrekken naar Bergen aan Zee. Omdat van alle zogeheten vreemdelingen werd bijgehouden waar ze verbleven, moesten ze eerst langs het politiebureau. Door hun vertrek hadden de meisjes geen betrekking meer, terwijl dat wel verplicht was voor ‘vreemdelingen’ in de stad. Elise en Luise werden daarom gearresteerd. Ze moesten een nacht op het politiebureau doorbrengen. De volgende dag werden ze de grens overgezet.
Tijdens het interbellum – de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog – kwamen veel jonge Duitse vrouwen naar Nederland. Na de Eerste Wereldoorlog kwam Duitsland in een economische crisis terecht. De hoge herstelbetalingen die Duitsland bij de Vrede van Versailles waren opgelegd zorgden voor veel werkloosheid en inflatie. In Nederland bestond op dat moment een grote vraag naar dienstbodes. Veel Duitse meisjes trokken dan ook naar de Nederlandse steden om daar als dienstmeisje te gaan werken. Sommigen bleven tijdelijk, anderen trouwden met een Nederlandse man en keerden niet meer terug naar hun vaderland.