Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Hongaarse pleegkinderen in het Zeehuis

Op deze foto uit 1920 zie je een groepje Hongaarse kinderen bij het Zeehuis in Egmond aan Zee. Net als veel andere Hongaarse kinderen waren zij met een van de ‘kindertreinen’ uit Hongarije naar Nederland gekomen. 

Na de Eerste Wereldoorlog ging het slecht in Hongarije. Het land was twee derde van zijn grondgebied verloren. Veel Hongaren moesten verhuizen. Dat leidde tot grote woningnood en veel armoede. Burgers zetten acties op om Hongaarse kinderen in het buitenland aan te laten sterken. Nederland, dat tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal was gebleven, was daarvoor een aantrekkelijk land.

De eerste ‘kindertrein’ uit Hongarije kwam op 8 februari 1920 in Utrecht aan. Van daaruit werden de kinderen naar pleeggezinnen in het hele land gebracht. Ze zouden daar in principe drie maanden blijven. Daarna zouden ze teruggaan naar Hongarije. Maar de meeste kinderen bleven uiteindelijk langer of zelfs definitief in Nederland. Ook in het koloniehuis Het Zeehuis in Egmond aan Zee verbleven dus Hongaarse pleegkinderen. Zulke koloniehuizen aan zee waren opgezet om ziekelijke stadskinderen, oftewel ‘bleekneusjes’, op krachten te laten komen.

Herkomst

Datering

1920

Collectie

Beeldcollectie

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

RAA003009047

Link

https://hdl.handle.net/21.12106/77f21ca3-ce13-457c-a4c8-6724ee7b280d

Gerelateerde thema's

Migranten

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen