Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Hongaar Joseph Halaszi en zijn gezin

Dit is het aanvraagformulier voor een vreemdelingenpaspoort, ingevuld door de Hongaar Jóseph Halászi. Hij vroeg het paspoort aan voor zichzelf, zijn vrouw en twee kinderen. Hiermee konden Jóseph en zijn gezin naar het buitenland reizen, maar konden ze ook altijd weer terugkeren naar Nederland.

Het gezin was op 15 december 1956 naar Nederland gevlucht. Op 23 oktober van dat jaar was de bevolking van Hongarije in opstand gekomen tegen de Russische overheersing. De nieuwe hervormingsgezinde regering van Imre Nagy beloofde vrijheid en democratie. Maar de de Russen sloegen de Hongaarse opstand met harde hand neer. Veel Hongaren vluchtten. Eerst vooral naar Oostenrijk en Joegoslavië (nu de landen Servië en Montenegro). Later waren 37 landen wereldwijd bereid de Hongaren op te vangen. Uiteindelijk kwamen er ongeveer drieduizend Hongaren naar Nederland.

Jóseph was een zogenoemde ‘intellectuele vluchteling’. Hij had in Hongarije verschillende landbouwstudies gevolgd en had veel kennis op dit vakgebied. In Nederland zochten instanties dan ook druk naar een geschikte baan voor Jóseph. Ook werd er alles aan gedaan om hem te laten studeren aan de landbouwhogeschool in Wageningen. In februari 1962 solliciteerde Jóseph uiteindelijk naar een baan als sociaal-wetenschappelijk onderzoeker bij het Landbouw-Economisch Instituut in Den Haag.

Herkomst

Datering

1957

Collectie

Archief van de gemeente Langedijk, 1941-1989

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

942

Gerelateerde thema's

Migranten

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen