Een Duitse banketbakker in Alkmaar
Dit is een receptenboekje van de Alkmaarse banketbakkerij Soecker uit het einde van de achttiende eeuw. Het eerste recept komt uit 1782. Wat opvalt, is dat in de recepten soms een aantal woorden in het Duits staat, zoals ‘krackelinge’ in plaats van ‘krakelingen’ en ‘sprüts’ in plaats van ‘sprits’. Ook zitten er soms typische Duitse recepten tussen, zoals wolfenbutteltjes.
De Duitse invloeden in dit banketbakkersreceptenboekje komen waarschijnlijk van Adolph Soecker. Hij was afkomstig uit Gescher in Münsterland en kwam via Purmerend naar Alkmaar. Op 7 april 1793 trouwde hij met Alida (Aaltje) Coster. Zij was de weduwe van de Alkmaarse bakker Andries Joseph Smabers en had de bakkerij van hem geërfd. Door het huwelijk werd Adolph mede-eigenaar van de banketbakkerij aan de Langestraat. Dat was dus pas jaren na het eerste recept uit het boekje. Waarschijnlijk werkte Adolph hiervoor al als knecht in de bakkerij.
De bakkerij van Soecker werd jarenlang overgedragen van vader op zoon. De zaak aan de Langestraat in Alkmaar bleef uiteindelijk ruim twee eeuwen bestaan. De Soeckers bleken trouwens ook van andere markten thuis. Zo was Adolph ook cateraar en ‘stadsgeweerschoonhouder’. De bakkerij werd een groot succes. Na de Tweede Wereldoorlog breidde Soecker zelfs uit met een tearoom. Uiteindelijk besloot Johannes B.G. Soecker in 1997 te stoppen met de bakkerij.