Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Duitse haringvissers in De Rijp

Op deze monsterrol van het loggerschip De Rijp uit 1883 zie je de namen van I. Willenbrink en Cl. Hülsmann. De twee mannen kwamen uit het Duitse Steinfeld. Hülsmann was kok en Willenbrink derde spilloper. Een spilloper bediende de spil waarmee de netten werden binnengehaald. Dat er twee Duitsers aan boord waren van dit laatste loggerschip dat uit De Rijp zou vertrekken, was waarschijnlijk vrij bijzonder. Al jaren kwam de bemanning van het schip namelijk uit de Markermeer. De Duitsers zullen dus wel opgevallen zijn.

De haringvisserij bracht De Rijp van de zeventiende tot de negentiende eeuw veel welvaart. Het was wel een echt seizoensgebonden beroep. Hierdoor hadden de vissers maar drie tot vier maanden in het jaar werk. Grote kans dat de twee Duitse mannen seizoenarbeiders waren dus. Duitse seizoenarbeiders vormden tussen 1600 en 1900 een van de grootste migratiestromen richting Nederland. De Duitsers kwamen te voet naar Holland, Friesland en Groningen om onder andere op het platteland te werken. Maar weinig van hen bleven permanent in Nederland. Vanaf het einde van de achttiende eeuw nam deze migratiestroom uit Duitsland langzaam af.

Herkomst

Datering

01-06-1883

Collectie

Archief van de familie Boon en van de Maatschappij tot Bevordering van de Nijverheid in De Rijp uit het fonds van Jan Boon jr. en de Firma Aldert en Jan Boon, 1694-1960

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

361


Verdieping

Gerelateerde thema's

Migranten

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen