Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Nederlandse landverhuizers naar ‘overzeese gebieden’

Dit is een lijst met landverhuizers die in 1873 vanuit Den Helder met de boot naar het buitenland vertrokken. Landverhuizer was een andere term voor emigrant en werd vaak gebruikt voor Nederlanders die naar Australië, Nieuw-Zeeland, Canada of Noord- of Zuid-Amerika verhuisden. Wat opvalt is dat de grootste groep op deze lijst behoort tot de ‘mingegoeden’. Dat waren minder welgestelde mensen, die toch nog (net) genoeg geld hadden om hun overtocht te betalen. Zij gingen in het buitenland op zoek naar een beter bestaan. Zoals je ziet was Noord-Amerika een populaire bestemming.

Vanaf ongeveer 1845 ontstond er een grote emigratiegolf van Nederlanders naar Noord-Amerika. Op dat moment waren er in Nederland veel onzekerheden: economische stagnatie, misoogsten en onenigheid in de kerk. Door naar de overkant van de oceaan te verhuizen, hoopten mensen een nieuw en beter bestaan op te bouwen. Na een afname vanwege de Amerikaanse economische crisis in 1857 en de Amerikaanse Burgeroorlog (1861-1865) bereikte het aantal landverhuizers in 1880 zijn hoogtepunt.

De Nederlandse landverhuizers kwamen vooral uit de landelijke provincies als Zeeland, het zuiden van Zuid-Holland en het noorden van Groningen en Friesland. Uit verstedelijkte provincies als Utrecht en Noord-Holland emigreerden minder mensen.

Herkomst

Datering

1873

Collectie

Archief van de gemeente Den Helder, (1812) 1816-1899 (1910)

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

150

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/file/79ba77d4a9fb35d3bbf0dda284a9d708

Gerelateerde thema's

Migranten

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen