Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Twee kinderen van Birmese afkomst

Dit zijn de trouwinschrijvingen van Gerrit Indijck en zijn zus Adriana. Zij waren rond 1663 door hun vader Hendrik Indijck vanaf het Japanse Deshima naar Alkmaar gestuurd voor een degelijke opvoeding. Hendrik was notaris bij de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC). Sinds 1650 werkte hij voor de VOC in Azië. In Siam, het huidige Thailand, had hij Osoet ontmoet, een vrouw van Birmese afkomst. Met haar kreeg hij twee kinderen: Gerrit en Adriana dus.

Gerrit en Adriana gingen in Alkmaar bij hun tante wonen. Ze kwamen uiteindelijk goed terecht. Adriana trouwde met een Alkmaarse chirurgijn en Gerrit werd opgeleid tot notaris en trouwde met de dochter van een rijke Amsterdammer.

In de zeventiende eeuw namen de wereldwijde handelscontacten toe. Het was het begin van de wereldeconomie. In Nederland speelde de Verenigde Oost-Indische Compagnie (VOC) hierin een belangrijke rol. Mannen die in Azië voor de VOC werkten, kregen daar soms een relatie met een inheemse vrouw. De moeder van Gerrit en Adriana had al relaties gehad met de voorgangers van Indijck. Ze bood de kooplui belangrijke contacten in ruil voor een voorkeurspositie in de handel.

Hendrik Indijck werd uiteindelijk een hoge functionaris op het kunstmatige eilandje Deshima in de haven van Nagasaki. De Nederlandse handelspost daar was van 1641 tot halverwege de negentiende eeuw het enige punt van contact tussen het Westen en het afgesloten Japan.

Herkomst

Datering

23-02-1670 - 07-08-1678

Collectie

Oude Kerkelijke Doop-, Trouw- en Doden- (Begraaf-) boeken te Alkmaar

Nummer

26

Link

https://hdl.handle.net/21.12106/ab0b2f31-8374-4e2e-9900-52ed1ce7e7ca

Gerelateerde thema's

Migranten

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen