Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Stoomtram Bello

Met de tram door de duinen. Dat was hoe Alkmaarders een eeuw geleden een dagje naar het strand gingen. Ze gebruikten daarvoor de stoomtram van Alkmaar naar Bergen aan Zee, die in 1909 geopend werd. De tram naar Bergen aan Zee was erg populair onder Alkmaarders en anderen die wilden genieten van de kust. Hij kreeg zelfs een bijnaam, ‘Bello’, vanwege het geluid van de stoombel op de locomotief. Tijdens de zomer vervoerde Bello soms wel twintigduizend mensen per dag. Op de foto is de tram te zien op de terugweg naar Alkmaar.

Vanaf het einde van de negentiende eeuw trokken steeds meer mensen voor dagjes weg naar de Noordzeekust. Naast Bergen aan Zee werden bijvoorbeeld ook Egmond aan Zee, Camperduin, Petten en Callantsoog populaire bestemmingen. Dit gebeurde doordat mensen dankzij de toegenomen welvaart meer vrije tijd kregen. Daarnaast zorgden nieuwe vervoersmiddelen zoals de stoomtram ervoor dat reizen naar de kust makkelijker werd.

Bello was jarenlang geliefd. Het protest was dan ook groot toen de tramlijn in 1955 opgeheven werd. Tegen die tijd werd de concurrentie met het nieuwste vervoersmiddel, de bus, te groot voor de kleine tramlijn om te blijven bestaan.

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

Circa 1932

Collectie

Fotocollectie gemeente Bergen

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

RAA007003286

Link

https://hdl.handle.net/21.12106/2ca90059-6c53-4026-bdf3-1e665ddf7aeb

Verdieping

Gerelateerde thema's

Industrialisatie

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen