Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Inzamelactie voor de bewaarschool

Op dit kaartje wordt reclame gemaakt voor een loterij. Je ziet staan: ‘Jaarlijksche Groote Verloting zonder Nieten, voor 1895’. Zonder nieten, dat betekende dat je altijd prijs had. Als je verder leest, zie je dat het niet gaat om zomaar een loterij. Deze loterij werd gehouden ‘tot instandhouding der Koningin Wilhelmina-Bewaarschool te Oude-Schild op Texel’. Het ging dus om een bewaarschool op Texel, die geld nodig had om te blijven bestaan. Een bewaarschool was wat we nu een kleuterschool zouden noemen: een school bedoeld voor kinderen tussen de drie en zes jaar oud.

De bewaarscholen waren ontstaan door de slechte omstandigheden waarin veel arme gezinnen leefden in de negentiende eeuw. Ouders uit de arbeidersklasse moesten allebei lange dagen werken om genoeg geld te verdienen. De bewaarscholen werden opgericht om de kinderen van die ouders overdag op te vangen.

Omdat de overheid in de negentiende eeuw nog geen geld gaf aan de bewaarscholen, moesten ze daar op andere manieren aan zien te komen. Ouders betaalden een kleine bijdrage om hun kinderen naar de bewaarschool te laten gaan, maar het bestaan van de scholen hing vooral af van liefdadigheid en inzamelacties. De loterij die werd gehouden op Texel is daar een voorbeeld van.

Herkomst

Maker

Bestuur van de Koningin Wilhelmina-Bewaarschool

Datering

1895

Collectie

Archief van de gemeente Texel, 1440-1926

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

1026

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/file/bdca5535ef0b3c40896568ab4221da47

Gerelateerde thema's

Industrialisatie

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen