Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Het echtpaar Van Reenen-Völter

Hier zien we Jacob van Reenen en Marie Völter, wandelend door de duinen van Bergen aan Zee. Een typerende foto van het echtpaar, dat veel betekend heeft voor deze plaats. Zonder hen zou Bergen aan Zee als badplaats niet hebben bestaan. Het echtpaar stichtte de plaats in 1906. Dat kon omdat zij de eigenaren waren van de grond. Eerst lieten ze de Zeeweg aanleggen, van Bergen naar het strand. Daarna kwamen er allerlei horecagelegenheden in Bergen aan Zee en werd de beroemde stoomtramlijn ‘Bello’ aangelegd, zodat mensen Bergen aan Zee ook makkelijk vanuit Alkmaar konden bereiken.

Jacob en Marie vormden samen een goed team. Jacob was burgermeester van Bergen en kon daardoor veel gedaan krijgen. Maar de ideeën kwamen vooral van Marie. Zoals Jacob het later vertelde: ‘Mijne vrouw maakte de plannen en ik voerde de plannen technisch uit.’ Dat Marie als vrouw zoveel invloed had, was voor die tijd bijzonder.

De foto in de duinen is genomen in 1905. De werkzaamheden voor het stichten van Bergen aan Zee waren toen nog net niet begonnen.

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

1905

Collectie

Familie-archief Van Reenen, 1851-1981

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

472

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/file/3d54164e89643be0a343166449820c7e

Gerelateerde thema's

Industrialisatie

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen