Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Station Alkmaar

De mensen op deze foto waren een van de eersten die gebruikmaakten van het treinstation van Alkmaar. De foto is genomen in 1865, toen het station net geopend was. Je ziet op de foto verschillende mensen. Sommigen zijn reizigers die wachten op de trein naar Den Helder. Anderen zijn aan het werk. Zo zie je op het spoor een baanwachter. Zijn taak was om de machinist van de trein te laten weten of de trein veilig kon doorrijden. Dat deed hij met behulp van een vlag. Op de foto zie je dat de baanwachter zo’n vlag bij zich draagt. Verder zie je op het perron een aantal mensen met karren en tonnen. Deze mensen waren van beroep kruier. Ze vervoerden op het station bagage of andere spullen die mee moesten op de trein.

Verderop op het perron zie je een klein gebouwtje waar een man voor de deur staat. Dat was de kolenloods. De treinen uit de tijd van deze foto reden op stoom. Een ander belangrijk beroep was daarom de stoker. Die zorgde voor de stoom door in de locomotief kolen in een vuur te scheppen. Om de trein te laten blijven rijden, moest hij blijven scheppen. Het was dus heel zwaar werk.

Ook de mensen die aan de rails werkten (de baanwerkers) hadden geen makkelijk beroep. De rails waren loodzwaar en alles ging met de hand. Op en rondom het spoor waren dus veel mensen met verschillende beroepen aan het werk. Een strakke organisatie was daarom nodig om alles veilig te laten verlopen.

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

1865

Collectie

Regionaal Archief Alkmaar

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

FO 1005894

Link

https://hdl.handle.net/21.12106/3afbe49f-5f5a-4ce1-94f8-9ae33c2ee321

Gerelateerde thema's

Industrialisatie

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen