Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Alkmaar Packet

Drie uur varen op de stoomboot om van Alkmaar naar Amsterdam te gaan. Zo reisden mensen aan het einde van de negentiende eeuw. Op de tekening hiernaast zie je een dienstregeling van stoombootonderneming Alkmaar Packet. De stoomboten van Alkmaar Packet voeren van Alkmaar naar Amsterdam en de Zaanstreek. De dienstregeling laat zien wanneer de boten voeren. Zo zie je bijvoorbeeld dat er in de zomermaanden acht keer per dag een boot vanuit Alkmaar naar Amsterdam vertrok. De eerste ging om zes uur ’s ochtends en de laatste om half acht ’s avonds. Ook zie je langs welke plaatsen de boten onderweg allemaal kwamen, zoals Akersloot en Markenbinnen.

Ondanks de lange reistijd waren de stoomboten van Alkmaar Packet erg populair als vervoersmiddel. Het waren mooie salonboten waar je goed pleziertochtjes mee kon maken. Op de tekening is één van de boten afgebeeld – een boot met de naam ‘Alkmaar’. Daaronder zie je ook een tekening van het promenadedek met passagiers.

Alkmaar Packet werd in 1864 opgericht door ondernemer Cornelis Bosman. De stoomboten waren onderdeel van de vervoersrevolutie die plaatsvond in de negentiende eeuw. Dankzij de uitvinding van de stoommachine waren er veel nieuwe vervoersmogelijkheden bijgekomen. De stoomtrein en de stoomtram bijvoorbeeld, en dus ook de stoomboot.

Herkomst

Maker

Onbekend

Datering

1913

Collectie

Collectie Regionaal Archief Alkmaar

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

PR 1004097

Link

https://hdl.handle.net/21.12106/9f6e5204-290b-49f3-af83-fcb69e46b84a

Gerelateerde thema's

Industrialisatie

Beschikbare tools

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen