Vereniging voor Vrouwenkiesrecht Schagen
Wilhelmina Drucker richtte op 5 februari 1894 de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht op, samen met een aantal andere vrouwen. Het doel van de vereniging was om kiesrecht voor vrouwen te verkrijgen. Tijdens de Eerste Feministische golf werden er meer van dit soort verenigingen opgericht. De leden hielden demonstraties en spreekbeurten om mensen over te halen om vrouwenkiesrecht te geven. Er werden ook tentoonstellingen georganiseerd, een maandblad uitgegeven en heel veel artikelen gepubliceerd. Het kiesrecht was voor veel vrouwen niet het einddoel, maar een belangrijke stap om ervoor te zorgen dat vrouwen (van alle bevolkingslagen) een gelijke positie kregen ten opzichte van de man.
Je ziet hier het vaandel van de ‘Afdeling Schagen’ van de Vereniging voor Vrouwenkiesrecht. Op logo in het midden van het vaandel staat ‘Jus Suffragii’: Latijn voor ‘het recht om te mogen stemmen’. Na het vaandel volgt de ledenlijst van de afdeling. Je kunt zo precies zien welke vrouwen (en mannen!) er lid waren van de vereniging en uit welke dorpen ze kwamen. In potlood zijn er nog kladnotulen van de jaarvergadering van de hele Vereniging voor Vrouwenkiesrecht geschreven. Ook in Alkmaar was een afdeling van de Vereniging opgericht.
In 1917 werd het algemeen passief kiesrecht ingevoerd: er kon vanaf toen óp vrouwen gestemd worden. Pas in 1919 werd de Wet Marchant ingevoerd. Daarmee was het algemeen kiesrecht een feit – en dus ook het actieve vrouwenkiesrecht. Eindelijk mochten vrouwen ook stemmen. De Vereniging voor Vrouwenkiesrecht veranderde haar naam toen naar de Nederlandsche Vereeniging van Staatsburgeressen.