Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Rekening voor inkwartiering soldaten

Oude geschreven bronnen zijn vaak rekeningen, bonnen of schuldbewijzen.
Mensen vonden het belangrijk de boekhouding te bewaren. Wat je hier ziet, is de administratie uit 1573 van de Alkmaarse ‘ordinaris thesauriers’. Dit waren de penningmeesters van de stad. Zij beheerden de financiën van Alkmaar en hielden de uitgaven en inkomsten bij. De boekhouding geeft zo een beeld van het dagelijks leven.

In de aantekening staat een opdracht van Diederik Sonoy, geuzenleider en bevelhebber van het Noorderkwartier. Sonoy heeft volgens deze aantekening een bevel gegeven met betrekking tot zijn eigen ‘vaendelen’ (legereenheden). De soldaten werden ingekwartierd bij de burgers van Alkmaar. Dat betekende dat de soldaten onderdak en eten kregen. De Alkmaarders kregen daar een vergoeding voor, maar moesten ook een deel uit eigen zak betalen.

Zeventien weken hadden de inwoners onderdak verleend aan de soldaten. Omdat alle soldaten bij elkaar veel vrouwen en kinderen hadden die ook onderhouden moesten worden, lagen de kosten voor de inwoners van Alkmaar veel hoger dan de vergoeding die zij hadden ontvangen. In dit rekeningenboek is te lezen dat Sonoy opdracht gaf om een extra vergoeding uit te laten keren.

Gebruik de ‘transcriptietool’ om het handschrift te ontcijferen.

Herkomst

Datering

12-1573

Collectie

RAA, Archief van de gemeente (stadsarchief) Alkmaar, 1254 (1325) -1815 (1816)

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

341

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/scans/NL-AmrRAA-10.1.1.001/2.4.1.1.3/start/140/limit/10/highlight/5

Gerelateerde thema's

Het Beleg van Alkmaar

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen