Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Trijn Rembrands

Dit is de titelpagina van het boek Catharina Rembrands of het Beleg van Alkmaar in 1573. Het boek verscheen in 1835, ruim 260 jaar na afloop van het Beleg dus. 
Het is een historische roman, geschreven door de Alkmaarse schrijver Jan Krabbendam. Catharina, of Trijn, zou een dapper meisje zijn geweest dat tijdens het Beleg meevocht tegen het Spaanse leger.

In het boek wordt Trijn omschreven als een moedige en sterke jonge vrouw. Ze is tijdens het Beleg van Alkmaar pas zestien jaar. Vanaf het begin is duidelijk dat Trijn het liefste zou meevechten in de strijd. Ze zegt een aantal keer dat ze liever een jongen was geweest, zodat ze kon delen in de roem bij het verdedigen van de stad.

Op de titelpagina staat een illustratie van een belangrijke gebeurtenis in het boek, op 18 september 1573, de 'bangste dag' van het Beleg. Een Spaanse vaandeldrager weet langs de verdediging te komen en roept vervolgens dat de stad Alkmaar veroverd is.
Trijn steekt hierop de soldaat neer met de stok van zijn eigen vaandel. Daarna scheurt zij het vaandel stuk met haar tanden! Achter Trijn staan meer vrouwen en meisjes. Zij helpen ook mee met de verdediging van Alkmaar door brandend stro en pek naar de vijand te werpen.

Of Trijn echt heeft bestaan en meegevochten heeft tijdens het Beleg is niet zeker. Ooggetuigen beschrijven wel dat Alkmaarse vrouwen en meisjes meehielpen bij de strijd tegen het Spaanse leger, maar ze noemen Trijn niet. Waarschijnlijk zijn de daden van Trijn afgeleid van het verhaal van de Haarlemse Kenau Simonsdochter Hasselaer. Er heeft in de tijd van het Beleg wel een Trijn Rembrands geleefd, ook wel bekend onder de naam Catharina Remmen. In de Grote Kerk in Alkmaar is nog een graf met daarop haar naam.

Herkomst

Maker

Jan Krabbendam Rz.

Datering

1835

Collectie

RAA, Bibliotheek

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

1 D 22

Link

https://remote.archiefalkmaar.nl/airwebopac/www.main.cls#navigation?surl=search&p=*#recordId=2.24449&srchDb=2

Gerelateerde thema's

Het Beleg van Alkmaar

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen