Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Martelaren van Alkmaar

Vijf Alkmaarse katholieke geestelijken werden in juni 157in Enkhuizen terechtgesteld. Ze werden opgehangen in opdracht van de protestantse geuzenleider Diederik SonoyDe terechtstelling staat afgebeeld en beschreven in een boek van de zestiende-eeuwse katholieke geschiedschrijver Petrus Opmeer: het Martelaars-boekHet boek gaat over Nederlandse katholieke martelaren, mensen die bereid waren te lijden of zelfs te sterven voor hun geloof. Opmeer schreef het boek in het Latijn. Deze Nederlandse vertaling verscheen pas in 1700.

Diederik Sonoy was in het noorden van Holland namens Willem van Oranje de militaire leider van de opstand tegen het Spaanse, katholieke, gezag. Op 20 juni 1572 vielen zijn geuzentroepen Alkmaar binnen. Sonoy trad hard op tegen mensen die katholiek blevenDe geuzen bestormden het klooster van de minderbroeders oftewel franciscanen bij de Paardenmarkt. Ze namen het hoofd van het klooster, Daniël Arendonk, en vier andere geestelijken met veel geweld gevangen. Volgens Opmeer sleurden de geuzen de broeders aan hun gordels weg.

De geuzen brachten de Alkmaarse broeders op wagens naar Enkhuizen. Daar kregen de broeders nog de kans hun katholieke geloof af te zweren. Dat weigerden ze, zelfs toen ze gemarteld werden. Daarom werden ze ter dood veroordeeld en opgehangen voor het stadhuis van Enkhuizen. Volgens Opmeer was dat op 24 juni 1572, volgens anderen op 
25 juni. Later werd nog een zesde broeder opgehangen. Die is ook afgebeeld op de prent in het Martelaars-boek. De lichamen van de broeders werden in de modder gegooid.
Dat zie je onder op de prent. D
vermoorde Alkmaarse broeders kwamen bekend te staan als de Martelaren van Alkmaar.

Het hele verhaal over de Martelaren van Alkmaar in het Martelaars-boek vind je hier.

Herkomst

Maker

Petrus Opmeer

Datering

1700

Collectie

RAA, Bibliotheek

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

45 A 3

Link

https://remote.archiefalkmaar.nl/airwebopac/www.main.cls?surl=search&p=*#recordId=2.12103&srchDb=2

Gerelateerde thema's

Het Beleg van Alkmaar

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Gerelateerde bronnen

Alle bronnen