Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Kaart van de Spaanse belegering

Het Beleg van Alkmaar is op deze prent in volle gang. Alkmaar is vanuit het noorden weergegeven. Links ligt Oudorp waar het leger van de Spanjaarden onder leiding van Don Frederik hun kamp had opgeslagen. Aan de horizon zijn de torens van Heiloo en Egmond te zien. Op de voorgrond voert het Spaanse leger een aanval uit aan de noordkant van de stad.

De Spanjaarden hadden niet voor niets de noordkant uitgekozen voor hun aanval.
In de zomer van 1573 hadden de Alkmaarders met man en macht gewerkt om de oude middeleeuwse stadsmuur te vervangen. Er moest een modernere en stevige vesting komen. Met aarden wallen die soms met steen bekleed waren en bastions (de driehoekige punten) zou Alkmaar beter bestand zijn tegen een belegering.
Maar toen de eerste Spaanse troepen zich bij Alkmaar verzamelden, was het noordelijke deel van de vesting nog niet af.

Op de prent is het verschil tussen het zuidelijke en noordelijke deel van de vesting goed zichtbaar. Waar de stad in het zuiden is verstevigd met wallen en bastions, zijn in het noorden nog de oude stadmuren met ronde torens te zien. De zwakke plekken waar de Spanjaarden hun aanval op gemunt hadden, worden op de prent duidelijk gemaakt met rookpluimen. In het midden van de stadsmuur wordt de Friese Poort bestormd en links daarvan de Rode Toren. De locatie van de aanval van de Spanjaarden was dus strategisch gekozen; Alkmaar was het meest kwetsbaar aan de noordzijde.

Herkomst

Maker

onbekend

Datering

1603

Collectie

RAA, Beeldcollectie

Organisatie

Regionaal Archief Alkmaar

Nummer

PR 1004104_2

Link

https://hdl.handle.net/21.12106/3426a1d7-4443-4078-b3d4-8237f8825e51

Gerelateerde thema's

Het Beleg van Alkmaar

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen