Regionaal Archief Alkmaar
Bron

Hoge kosten voor inwoners van Egmond

Dit is een officieel verzoek van inwoners van Egmond-Binnen aan Willem van Oranje. Zij huurden tegen hoge kosten landerijen bij Egmond en moesten in het voorjaar van 1573 ook een geuzenleger onderhouden. Het document geeft een inkijkje in de gevolgen van de opstand voor de bewoners van de dorpen rond Alkmaar.

In hun brief gaven de boeren aan dat zij te hoge kosten moesten maken voor het onderhoud van geuzensoldaten, die bij Egmond aan den Hoef gelegerd waren, die zij al zeven weken moesten voorzien van voedsel. Het einde was nog niet in zicht. De kosten van het levensonderhoud kwamen boven op de hoge huur die zij moesten betalen voor het bewerken van het land. Daarnaast werden er regelmatig paarden en koeien gestolen door Spaanse soldaten. Dit alles zorgde ervoor dat de boeren hun huur voor het land al een tijd niet meer konden opbrengen. Met deze brief vroegen zij Willem van Oranje om deze keer de huur van het land kwijt te schelden, zodat zij de achterstallige huur konden betalen.

In de marge is te lezen hoe het verder ging met het verzoek. Het bericht is bij meerdere personen terechtgekomen en zij hebben hun opmerkingen aan de zijkant opgeschreven. De rentmeester (degene die het land voor de eigenaar beheerde) stuurde het verzoek door naar Willem van Oranje. Die besloot op advies van de rentmeester, dat de boeren maar een derde van de huur hoefden te betalen en dat zij ruim de tijd zouden krijgen om de achterstallige huur in te halen.

Gebruik de ‘transcriptietool’ om het handschrift per regel te ontcijferen.

Herkomst

Maker

Bartholomies Symonszoon, Schotgten Coemen, Jan Mieszoon, Aelbert vanden Nool, Thyman Ghijssen, Koren Kindt en Willem Floryszoon

Datering

01-02-1573 - 30-04-1573

Collectie

RAA, Archief van de gemeente (stadsarchief) Alkmaar, 1254 (1325) -1815 (1816)

Nummer

2067 brief 37

Link

https://www.regionaalarchiefalkmaar.nl/collecties/archieven/archieven-2/file/1cc67cd9d13b3c7c90c89227cb657522

Gerelateerde thema's

Het Beleg van Alkmaar

Beschikbare tools

Overzicht van alle tijdlijnen

Overzicht van alle transcripties

Overzicht van bron(nen) op de kaart

Alle bronnen